Literatura

pomogę Tobie Panie (wiersz)

Przemek Trenk

 

upadał pod krzyżem
a setnik wskazał na ciebie
tak, to mogłeś być ty 
współczesny Szymonie z Cyreny

 

kazał dźwigać ciężki krzyż 
wśród szyderstwa i chichotu tłumu
kazał iść z Nim ramię w ramię
przez kamienisty szlak i pył

 

Golgota coraz bliżej
a ty zadajesz sobie pytania

 

dlaczego z Nim idę
czym jest Jego ból
czy muszę?

 

nie, nie musisz Szymonie z Cyreny
chcesz iść z Nim na górę odkupienia
po kamieniach raniących stopy
chcesz nieść Jego krzyż

 

przecież masz nadzieję
wierzysz że z niej zrodzi się wiara
miłość i zrozumienie

 

podnosisz Go z ziemi
ocierasz krew i łzy
chwytasz krzyż i....

 

pomogę Tobie Panie

 

Przemek Trenk


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 21 marca 2016 (historia)

Inne teksty autora

transcendencja
Przemek Trenk
***
Przemek Trenk
Amor vincit omnia
Przemek Trenk
***
Przemek Trenk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca