Literatura

raz na jakiś wolny wers (zak***kłócenia) (wiersz)

Arkadiusz R. Skowron

a wiesz że ma do ciebie żal nie o to dostawanie
w ryj i w resztę siebie z powodu bez powodu czy też za ślady  
które z dalekiego echa  po czasie tomograf  zidentyfikował  


pourazowo i padaczka dookreśliła 
w zwojach i zakłóceniami 

na łączach raz 
na jakiś czas raz na jakiś wolny
wers

bez logicznego uzasadnienia i bez mistrzowskiej
przerzutni ma żal za telefon ze szpitala z życzeniami 
z okazji uzyskania  prawa
głosu  i możliwości  legalnego zakupu alkoholu ma żal o to 

że zaraz za miesiąc sobie poszedłeś umrzeć nie nie nie 
choroba  nie wyjaśnia nic nie nie twoja choroba
nie wyjaśnia niczego nie tłumaczy nie usprawiedliwia


białaczka białej kartki i białej flagi 
bo jakby nie było nie mógł
nigdy się z tobą upić 

na zgodę na wkurw na zgodę i zmęczenie 
a potem jak facet facetowi dać ci raz 
raz a dobrze 


w pysk w ramach rewanżu 
a potem się uścisnąć na zgodę
i przybić piątkę na znak że jesteście kwita i jest ołkej
i luz można dalej 

wiesz on z tym żalem do ciebie pił sobie sam
sobie sam z odbiciem albo z knajpianą serwetką 
popisaną  pouzupełnianą w  rozmaite esy-floresy


bardzo często udającą wiersz i przynętę 
na okoliczne nosicielki 
wagin z reguły gościnnych aż do znudzenia

i ma żal do ciebie że oduczyłeś go
ojcostwa
więc nie dziw się że nie ma tu  wiersza
nawet otumanionego po wstrząsach
bo ciebie nie ma i jest tylko staw

w zaniedbanym parku
ośrodka odwykowego

ciągle spluwanie między pływające kaczki
i brudnego łabędzia
nie pomaga odwyknąć


od żalu
w dzień ojca

 

 

 

 

 

--------------------------

 

Ośrodek Terapii Uzależnień 

 

w  Parzymiechach 
(czerwiec 2002)

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marta
Marta 27 czerwca 2017, 20:49
Po tylu latch zapukałam na Wywrota i ucieszyłam się,że jesteś i piszesz. Ukłony
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 24 czerwca 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca