słyszysz - gra
polska wiara
godło flaga i przetrwanie
i równy pan i pani
Niepodległa
spokój niesie i sto lat śni
kto to jest - pyta małe
obraz święty
wielka pani i rama lśni
duże wie - to zależy gdzie stoi
siedzi
tron i sala berłem drży
czy - mysz szara pędem goni
zbiera kłosy i gniecie przaśny chleb
siłą konia kamień toczy
plewy ścielą ciemne dna
łza już sucha
gorycz płynie
zmieni
głodna i nie prosi marzy w ciszy
sen bogaty i zagroda biała
tańcz i pomóż smaruj dobrze
przytul chore
cudze
tobie - lot i pszczoła bliska
kieszeń pusta gniazdo kruche i rój os
wiatr komuny ściska pas
igła z nitką spadła z nieba
talent wspiera - rysuj szyj
perły niosą do kołyski
pełno syty
i jeszcze - daj