Literatura

Wojenko wojenko (wiersz)

Wojciech Kruk

Wojenko, wojenko, cóżeś ty za pani?

Że Ty nawet, że Ty nawet           

zezwierzęcasz naszych?

 

Wojenko, wojenko, co za moc jest w tobie?

Że jak granat gruchnie, że jak granat gruchnie

to oderwie nogę?

 

Wojenko, wojenko, cóżeś ty za pani?

Na wojence ładnie, Bóg krwi świeżej łaknie

kto dziś będzie sztywny? Kto dziś będzie sztywny?

Tego nikt nie zgadnie.

 

Maszeruje chmara, ksiądz pokropi gnata

Po trupach do celu, po trupach do celu

Bo Ojczyzna rada.

 

Wojenko, wojenko, co za moc jest w tobie?

Kogo nienawidzisz, kogo nienawidzisz

to żyje szczęśliwy.

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 30 pazdziernika 2019 (historia)

Inne teksty autora

Na Boga
Wojciech Kruk
Święta trójca
Wojciech Kruk
Ecce homo
Wojciech Kruk
Widziałem piekło
Sheva Zimerman
Wielkie odkrycie
Sheva Zimerman
Ciemne wieki
Sheva Zimerman
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca