Literatura

Tułaczka (wiersz)

Kamila Nikuła

 

Na Kartaginę, to miasto dymu i popiołu!

przeklęte są drogi do ciebie — wyrzuceni z portu

dryfują pośród obcych ludów morza i winnic 

i każdy z nich jak kamień co buduje nową twierdzę

księżyc ich przewodnikiem stanie u twych bram

bo nie znają miejsca w niebie ci zatrzymani na ziemi

nim feniks nie wróci im domu

 

*

więc płyń w tę marę i sen 

jak spod rozdartych żagli obnażony żaglowiec

by wyjść z mgieł

 

przed tańczący w słońcu ocean 

 


przysłano: 1 kwietnia 2022 (historia)

Inne teksty autora

Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Rozmowa z łotrem
Kamila Nikuła
Poranny
Kamila Nikuła
Jego dom nad jeziorem
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca