Literatura

Noc nad Danią (wiersz)

Kamila Nikuła

 

czy wierzysz jeszcze 

w tę godzinę snu 

 

o północy spotkanie 

żywego z cieniem

 

czy wierzysz jeszcze

spytał we śnie 

jej dłoń w dłoni Hamleta

lekki kwiat 

 

a ona nie wie 

kocha księcia    

i gwiazdy i księżyc 

i ten profil 

w objęciach okna 

 

i nie kocha też

to co nie jest z niego

ani chłód na policzku

 

więc porzucić pytanie 

w piosenkę czarnych drzew 

w kołysce wód 

ciężka sukienka

głębia aż po ciemność jeziora 

 

jak dziecko które wchodzi do ogrodu 

przez wyłom w murze 

 

wieczność Ofelii

Hamlet który kocha 


przysłano: 3 sierpnia 2024 (historia)

Inne teksty autora

August
Kamila Nikuła
Poeta umarł
Kamila Nikuła
Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca