Literatura

Machina do bicia chłopów (wiersz)

prej

 

„Jakiś tam Iwanow nie zastąpi Adama Czartoryskiego”

 

To był inny rok

Z chałup wyglądali chłopi

Francuz dziwił się ich pokłonom,

tej postawie niemej pokory.

Tydzień, który upłynął od przybycia Armii

Cesarza przegrodził dwie epoki

Ale to był chyba inny rok

 

Trzeba było innego roku

Kiedy przygarbiony na sofie

Słuchał witos czartoryskiego

Czyszcząc sobie scyzorykiem paznokcie

To chyba było wtedy

 

Zaczęło się.

Machina do bicia chłopów

Zaczęła trajkotać

 

*

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 5 stycznia 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca