Literatura

Grzechotka (wiersz)

Joanna Kraszewska

Dla córki Nikoli

 

 

Grzechotka

 

Pan Prosiaczek na kółeczku,

Siedzi sobie we wózeczku.

Duże uszy ma na głowie,

Troche mysie, troche krowie.

 

Oczka jak węgielki małe,

Trochę szare, trochę czarne.

Nosek ma różowy wełniany,

Trochę lniany, trochę bawełniany.

 

Rączek ani nóżek nie ma wcale

A i tak się nim bawię doskonale.

I tak sobie we wózeczku leżymy,

Trochę śpimy, trochę gaworzymy.

 

Czasem go do buzi wkładam,

Czasem poza wózek mi wypada.

On grzechocze, ja się śmieje,

Nierozłączni z nas są przyjaciele.

 


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 6 lutego 2023 (historia)

Inne teksty autora

Sroka
Joanna Kraszewska
OKO
Joanna Kraszewska
LAS
Joanna Kraszewska
Piosenka
Joanna Kraszewska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca