Literatura

Sroka (wiersz)

Joanna Kraszewska

 

Sroka

 

Wpadła sroka do karmnika
Podziubała ziarnek kilka
Trochę prosa, trochę owsa
Skrzydełkami sobie trząsa
Tutaj patrzy, tam zagląda 
I udaje, że jest mądra

 

Sroczko, sroczko nie udawaj,
Ty mi tą srebrną monetę oddawaj
Wszystko co się świeci i się mieni,
Głubi przez ciebie swoich właścicieli
Czarno biała po podwórku lata kokietka
Taka to właśnie z ciebie sroka złodziejka.

 


niczego sobie+ 3 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 6 lutego 2023, 18:48
Ciepły !!
przysłano: 6 lutego 2023 (historia)

Inne teksty autora

Grzechotka
Joanna Kraszewska
OKO
Joanna Kraszewska
LAS
Joanna Kraszewska
Piosenka
Joanna Kraszewska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca