Literatura

*** (wiersz)

Rafał

przegrała proza z liryką
sił brakuje na powieść
i długaśne uczone elaboraty
nie mam wiedzy na esej
ani czasu na wielkie eposy
prawdę powiedział wielki
że na świecie który autostradą pędzi
dobroć i poezja się ostaną
uleciały czarne kruki ze wszystkich
wielkich ksiąg
robactwo liter pierzchło
tam gdzie pieprz fantasy rośnie
rano podchodzę do swej biblioteczki
i zamiast czerni biel najczystszą widzę
wszystkie książki puste
tabula rasa od samego rana
a inne zapisane nieznanym hieroglifem
jak słynny rękopis Wojnicza
bo jak mawiali starożytni
wielka księga - wielkie zło
i chyba mieli rację
sam nie wiem już nic
w niewielu słowach jest prawda
a reszta...
 
- reszta jest Milczeniem

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 lutego 2023 (historia)

Inne teksty autora

***dogasły
Rafał
***czarność
Rafał
***przemiana
Rafał
***tak dużo
Rafał
***życie
Rafał
***
Rafał
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca