Literatura

***cóż (wiersz)

Rafał

cóż zostaje z pięknego namiętnego ciała
wystawianego w pismach ze stacji paliw
najpierw szkielet potem czaszka
na końcu biliony atomów
a potem nie ma nawet grobu
bo nawet cmentarze umierają
pisał mędrzec że ciało na nic się nie przyda
a kto żyje ciałem tego śmierć czeka
jak opanować ciało - kto mi odpowie
zniknęli mądrzy starsi panowie
dusza gdzieś się zapodziała
może poszła na krótką drzemkę
więc czekam aż się zbudzi
i razem ruszymy autostopem
by mijane polskie pejzaże
zapamiętać na dalekie potem
gdy będę już przykuty do łoża
które najpierw jest rozkoszą
a potem bólem
chciałbym sobie wszystko
przypomnieć zanim zejdę
do ciasnego podziemia...

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 lutego 2023 (historia)

Inne teksty autora

***dogasły
Rafał
***czarność
Rafał
***przemiana
Rafał
***tak dużo
Rafał
***życie
Rafał
***
Rafał
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca