Literatura

A - świat taki piękny i prom dalej płynie cz. II (wiersz)

Irena Świerżyńska

Kocioł  nie stygnie - warzy i wrze

szumi i para w głowie miesza

a  tam -  przecież dzieci

 

to barwne ptaki - każde coś chce

pędzi i skacze.

 

Ktoś gdzieś bywa smutny  - to jego sprawa

ktoś bije, ktoś kopie, ktoś dręczy

radź sobie sam

 

i tyle - tyle zabawy...

 

Musisz być twardy - mocny dla sprawy

tam orłów masa i szpony grają

czasami tyle dobra na twarzy, 

a - w środku inne orkiestry grają  i każdy

ma swoją zbroję.

 

Zrobiło się ważne - od kiedy

od wczoraj i dziś temat na topie.

 

Tylko dlaczego tak późno...

 

przez lata ścieliło cieplutkie kosze

potem i potem i dalej nic

zamknięte wrota.

 

Nikt wcześniej nie widział, nie słyszał 

że było - ostro, gorzko i trudno

i dziś skóra czuje - kolory maluje

a kogo obchodzi

 

- to byle co i kto jest kto...

 

Szkoda zachodu -  lepiej za młodu listę odrzucić

niech sobie szuka i drapie skały

musi mieć siłę i będzie wspaniały

do mojej  pracy i mnie wyręczy

 

bo ja  - to Ja...


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 września 2023 (historia)

Inne teksty autora

nastolatek...
Irena Świerżyńska
Och - te muchy...
Irena Świerżyńska
Kto ma jeszcze...
Irena Świerżyńska
przed i po...
Irena Świerżyńska
Szare smugi krążą w duszy...
Irena Świerżyńska
Z tajemnicą ziarno rośnie...
Irena Świerżyńska
Czy podzieli...
Irena Świerżyńska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca