Literatura

Mój najpiękniejszy wiersz (wiersz)

Sándor Petőfi

Wiele już napisałem wierszy
W niektórych znajdziesz moc tajemną
Ale ten jeden najpiękniejszy
Co mnie uwieczni, jest przede mną

Zemsta na Wiedniu, rozpacz wieszcza
Zrodzi mój najpiękniejszy wiersz
Zmieszczę błyszczącym ostrzem miecza
W stu sercach jedno słowo: śmierć!

 


przysłano: 17 września 2023 (historia)

Inne teksty autora

Do Mignon
Johann Wolfgang Goethe
Wezwanie do Neapolu
Johann Wolfgang Goethe
Nad rzeką
Johann Wolfgang Goethe
Do Liny
Johann Wolfgang Goethe
Moje pieśni
Sándor Petőfi
Dwa słowa
Adam Mickiewicz
Sen
Adam Mickiewicz
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca