Literatura

Korzenie (wiersz)

Marcin Olszewski

Ziemia

Zasiej ziarno pokoleń, a plon ci wszelaki rodu wyrośnie

Dziś ręce czernią pracy pokryte

Jutro kreślące znak krzyża nad grobami

 

Każda garść ziemi podniesiona, jest życiem

Aby pierwszy zaczął, by kolejni mogli po niej stąpać

Własne miejsce

Tu i zawsze

 

Drewniane chary ciemnym konturem stoją

I stać będą pośród wzniesionych rąk drzew

W krwi odchodzącej pochodni słońca

W dzikim zapachu polnych ziół

 

Czy koń pobiegnie w szalonym galopie

A wilki wyć będą w ciemnościach mroku

Przyjdzie Jamioł w lśniącej zbroi

Posłuchać pieśni wajdeloty

 

O tym jak było i jak będzie

Przy pobłogosławionym krzyżem chlebie

Odciśniętym z płótna serze

I mleku

 

Czuć to znaczy wierzyć

Byliśmy, jesteśmy, będziemy

Tu i teraz, na wieki wieków

Od piersi matki do mogiły

 

Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 16 stycznia 2024 (historia)

Inne teksty autora

Dystans
Marcin Olszewski
Urwis
Marcin Olszewski
Wartość
Marcin Olszewski
Numer
Marcin Olszewski
Bez limitu
Marcin Olszewski
Bezdomny
Marcin Olszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca