To takie proste
piękne
i oczywiste
marzenia
wiosenne nadzieje i lot
z duszą pełną miłości
tyle tu pąków - radości i siły
kolorów - też.
A - życie - sprawdziło
ile tu tego ciepłego i w czym
siedzi knot
czy szybko zgaśnie - czy pali się długo
sznurek pół - bliski.
To nic - że jesień srebrzysta
jest taka pora
liść złoty
zatrzymaj błysk
iskra się w oku odbija
przyćmi tamte przeloty
podrzuci jasność i żar...