Literatura

Lepsze życie (wiersz)

Marcin Olszewski

Chcesz lepszego życia? Chcesz się wyrwać stąd?

Jest sposób. Będzie kosztowało. Oszczędności życia?

Wybieraj. Czy tu wśród lęku i trwogi. Czy tam

W ciepłym miejscu, gdzie przyjmą Cię jak swego?

 

Jak już dotrzesz do mnie. Pokażę ci miejsce. Tam

Już będą czekać. Wsiadasz do busa i jesteś w raju

Chcesz? Weź całą rodzinę. Będzie większa stawka

Czymże jednak pieniądz, wobec tego co zastaniesz?

 

Ciemność, chłód. Nie ma niczego poza stratą pieniędzy

Jesteś towarem nie człowiekiem w rękach polityków

Jak niegdyś żywe ludzkie tarcze przed czołgami

Dzisiaj ty jesteś elementem wielkiej gry i presji

 

Ci z tyłu „ani kroku w tył”. Ci z przodu „ani kroku w przód”

Masz kurtkę i latarkę, ciepłą zupę i nocleg. Jesteś potrzebny

Zostałeś oszukany. Zapłaciłeś, nie wpuszczają. Pokaż gniew

To nie my. To oni są tymi złymi. Masz honor w genach?

 

Pokaż złość, pokaż nienawiść. Zareaguj agresją

 

Bez sugestii. Sam wiesz co masz robić

 

Sam podjąłeś decyzję by tu być. Na korzyść

 

Naszą. Przede wszystkim naszą

 

 


niczego sobie– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 10 marca 2024 (historia)

Inne teksty autora

Numer
Marcin Olszewski
Bez limitu
Marcin Olszewski
Bezdomny
Marcin Olszewski
Deadline
Marcin Olszewski
Ragana
Marcin Olszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca