Literatura

Rzecz o pisarstwie * (wiersz)

falkon

Mogę być postacią z mitologii
kimś
kto nigdy nie istniał
w głębi duszy wszyscy jesteśmy
hazardzistami
nasze życie jest używką
eksperymentem
z prawdą i ogólnym sensem.

Księżyc wyszedł zza chmur
woła!
amatorze piwa
proszę o więcej światła
ogarnia mnie kurza ślepota.
Kompania aniołów
dmie w trąby napojona
tynkturą z mięty i brandy
śmiertelnikowi na chwałę.

Gdzieś czeka mnie
śnieżna czapa czomolungmy
wypatruję szlaku pielgrzyma.
Szalona jasność umysłu
przeradza się w tępą
i ślepą determinację
nogi jak z ołowiu
jakby brnąć przez mokradła
albo uciekać we śnie.
Gdybym klepnął oktostycha
koniecznie miłosnego...


Schlebiam gustom publiczności
na wszystko patrzę z ukosa
tekst jest ukończony
by nadać definitywną formę
wymaga niewielkich poprawek
jak wszystko zresztą.



* Inspiracja:
Traktat o malarstwie
Leonardo da Vinci.

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 5 kwietnia 2024 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca