Literatura

Pan Psychizm. minus nieskończoność (wiersz)

Kasia Czyżewska

not at home

 



urodziłam się jako lustro nocy
przyłożone do ust astmatyka

(pociągi przeciągów nie biegną na pomoc
przewożą jedynie urywane światła
kołatania komór
robią krótkie przerwy w powietrzu)

wszystko w liczbie pojedynczej
jednorazowej
- plastikowe sztućce aparaty tlenowe alternatywne rozwiązanie

widać we mnie
pęknięcie w teorii
rysę
i nerwowy uśmiech rzeźbiarza

celujące w czułe miejsce zimno dłuta

...
otrzepałam pył z rąk i z ust
wyrwaną z kontekstu metaforą lęku
wykrzywia się teraz za karę
moja słaba forma
stawia kropkę kiedy ja jeszcze
 


dobry 11 głosów
3 osoby ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 5 marca 2010, 21:07
Pani Psychizm:) Tak się w wierszach odsłaniać, ci poeci są jacyś nienormalni albo nie mają instynktu samozachowawczego!
Pierwszy dwuwers to jest tak świetne otwarcie wiersza, że aż zazdroszczę. Niepokój tekstu aż pulsuje.
Kliner Ka.
Kliner Ka. 6 marca 2010, 05:07
Hej! Inne Twe teksty uderzają bardziej, mocniej, ale...forma nadal niczego sobie. Pozdrawiam:-)
anastazja
anastazja 6 marca 2010, 15:15
pierwsza i czwarta dosłownie zabiła mnie z wrażenia! diamencik Kasiu! Pozdrawiam serdecznie. Zabieram do ulubionych / a czemu nie wyświetla że wzięłam ?
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 6 marca 2010, 17:55
Dominiko - ja się zupełnie odcinam od skojarzenia z podmiotem :D ; ). Kiler, Anastazjo - dzięki:)
przysłano: 5 marca 2010 (historia)

Inne teksty autora

nieporodzenie
Kasia Czyżewska
dom
Kasia Czyżewska
***(przechyliła się)
Kasia Czyżewska
***
Kasia Czyżewska
notatki z separacji
Kasia Czyżewska
notatki z wizji lokalnej
Kasia Czyżewska
notatki z astronomii
Kasia Czyżewska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca