Literatura

martwa natura z dopiskiem pod tekstem (wiersz)

Mi Lo

*

 

lot na kontynent zazwyczaj jest zbyt krótki by poczuć się wniebowziętym
z daleka od mojego końca tęczy tli się myśl o bezradnym spadaniu
nad ojczyzną zabrakło nagle słońca a krajobraz oszalał 
przez sen krzyczę że na mnie jeszcze nie pora

 

podobno nasze orły nawet na drzwiach od stodoły lądują
bezkarnie nikt  mnie jednak nie nazwie ptakiem słowo daję
stąd do nieba za blisko i niezbyt wesoło na pokładzie
lęk przed bukiem opętany pasami smakuje gorzko

 

na ziemi przyroda nie zwraca na nas najmniejszej uwagi
nie zachwycają mnie motyle ale ich przelotne otoczenie
w tej okolicy często drwa rąbią aż wióry lecą
naokoło i tym naprawdę się zamartwiam
nie do końca wiedząc kto drwalem
a komu przypadło być wiórem
 
lepiej nie zaglądaj mi w oczy pytając
czy potrafię wyłączyć natarczywy łomot serca
znam tylko jeden sposób
podobno niepowtarzalny
za każdym razem wywołuje śmielsze obrazy
dlatego już nigdy się nie spotkamy
 

*


dobry+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
wera 19 września 2014, 17:25
prawie zawsze wystarcza Ci pary tylko na jedną strofę. nie brnij, bo po co?!
hadwao
hadwao 19 września 2014, 19:33
Spójny, a przytoczone obrazy trafiają do głowy. Podobało się od początku do końca.
Mi Lo
Mi Lo 19 września 2014, 23:33
@wera:
... a karawana idzie dalej.
@hadwao:
zgadzam się z twoją opinią
Ir
Ir 20 września 2014, 01:35
Hej, Milo, to jeszcze się zgódź z moja ocena...Po co mam gadać po próżnicy :))
Mi Lo
Mi Lo 20 września 2014, 10:20
@Ir:
ależ to oczywiste. doceniam zwięzłość Twojej wypowiedzi :)
Cyjanek Z.W.C. vel En.El 21 września 2014, 16:36
Cały wiersz dobry, ale prawdą jest że pierwsza strofa wydaje się najlepsza, jednak to tylko złudzenie tych którzy nie szukają treści.

Dzięki,
pzdr
Mi Lo
Mi Lo 22 września 2014, 10:05
treść kostropata, to i forma rani. ugłaskany brzmiałby w mojej ocenie zbyt komicznie.
a byłby to komizm zdecydowanie niezamierzony.
czytasz uważnie. szacunek
Mithrill 29 września 2014, 12:15
ale badziew
przysłano: 19 września 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca