Literatura

opowieści portowe piekarza Suareza (wiersz)

Kasia

porto rubinowe


jestem jedynym synem Gaspara Suareza najbogatszego kupca w Kadyksie

ale jem czerstwy chleb

 

co kto lubi

gdzie sięga czyje królestwo

kogo dosięga przekleństwo

bo przysięgał najwyżej

ten je czerstwy chleb

 

jestem jedynym synem Gaspara Suareza najbogatszego kupca w Kadyksie

ale wszystkie kobiety są tu brzydkie

bo żadna nie jest tobą

Penelopo

 

Święty Mikołaj pod postacią Louisa Amstronga

śpiewa czule jak pijany żebrak

a nad domem ostatni Gagarin lepi z prochu niebo

ja zaś

 

dałbym ci chleba

 

na brzegu

gdzie świeże rybki i święte syrenki

morze wypluwa w rozkosznej ilości

słyszę

śpiewają:

 

co kto lubi

gdzie sięga czyje królestwo

kogo Bóg pokochał najbardziej

temu nie jest lekko

 

piękna Penelopa

zamknięta w klasztorze

kogo Bóg nie lubi

temu jeszcze gorzej

 


wyśmienity 9 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jaqint
Jaqint 10 kwietnia 2009, 14:01
Pierwszy rzucę w Ciebie... cukierkiem.
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 10 kwietnia 2009, 23:25
:) dobry cukierek
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 12 kwietnia 2009, 18:34
A ja następny. ; )
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 12 kwietnia 2009, 20:49
Groźba z chlebem bardziej zatrważa, niż ta w porzekadle z bobem.
Jest tekst.
Latte
Latte 12 kwietnia 2009, 21:12
jest wiersz...
kiraZbuzka 12 kwietnia 2009, 22:05
pierwsze cukierki:) niech się dzieje!
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 15 kwietnia 2009, 09:09
cała bombonierka :) dzięki
muracha
muracha 19 maja 2009, 21:14
napisz taki wiersz, który mnie powali na kolana... plis....
Kliner Ka.
Kliner Ka. 20 sierpnia 2009, 17:58
nie lubię padać na kolana.kurde,ludzie się jak w "idolu" wypowiadają.TRAFIA bardziej niż cokolwiek przeczytane ostatnio ,tj od czasu gdy po latach ponownie zderzyłem się z "1984".
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 20 sierpnia 2009, 21:21
trafia to, jak oboje wiemy słowo, które zupełnie wystarcza. dziękuje Ka.
przysłano: 9 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

nieporodzenie
Kasia Czyżewska
dom
Kasia Czyżewska
***(przechyliła się)
Kasia Czyżewska
***
Kasia Czyżewska
notatki z separacji
Kasia Czyżewska
notatki z wizji lokalnej
Kasia Czyżewska
notatki z astronomii
Kasia Czyżewska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca