Literatura

w dolinach rzek nagłe odwroty wód (wiersz)

Kasia



                                                  tamtą kobietę zwróciłem rodzinie
                                                                           Rafał Wojaczek



Teraz, kiedy obie moje dusze w fałszywym ciele
trochę się już duszą, chciałabym nie wstydzić

rozebrać, miasto święte i krzywe
namiot na żebrach, zdjąć. Teraz,
 
kiedy chryzantemy i obie nasze trumienne suknie są już
utkane z białego przędziwa, odwołuje psy,

które warowały pod drzwiami domu, światła
znoszę granice. Czas jakiś

jeszcze potem anomalie
- szepty i krzyki,

ale coraz dalej
i dalej - psy z głodu,

z ciemności, wszystko  
co się nie może wcielić oddziela się,

odwraca,
odchodzi.

 



dobry– 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
balrog 15 maja 2009, 07:29
Tylko to się przebiło

"Teraz,

kiedy chryzantemy i obie nasze trumienne suknie są już
utkane z białego przędziwa, odwołuje psy,

które warowały pod drzwiami domu,"

Reszta jest znudzeniem telegrafisty - gdyż czyta się jak kropka, kreska, kropka, kreska
muracha
muracha 19 maja 2009, 21:11
fascynacja Wojaczkiem... też ją przeszedłem :) a tekst dobry... hmmm... pisz dalej :)
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 20 maja 2009, 11:07
Myślę, że jest coś intrygującego w tej zwięzłości, konwulsji języka. Wiersz z każdymi kolejnymi słowami staje się lżejszy, aż do kulminacyjnego
"odwraca,
odchodzi."

Jest w tym pomysł i wykonanie.
ew
ew 20 maja 2009, 20:08
Jest inaczej i jest pomysłowo , zastanawiająco . Nie możn przejść obok nie zauwazywszy tego tekstu
sh
sh 24 maja 2009, 19:15
mhm.
kropkanadi
kropkanadi 28 pazdziernika 2009, 22:27
Tajemny klimat.TRAFIA.Pozdro
przysłano: 13 maja 2009 (historia)

Inne teksty autora

nieporodzenie
Kasia Czyżewska
dom
Kasia Czyżewska
***(przechyliła się)
Kasia Czyżewska
***
Kasia Czyżewska
notatki z separacji
Kasia Czyżewska
notatki z wizji lokalnej
Kasia Czyżewska
notatki z astronomii
Kasia Czyżewska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca