Literatura

ogień. opposite (wiersz)

Kasia

 
szukam cię z zapałem którym by można podpalić to miasto
ale żeby uruchomić taką wytrwałość z jaką Van Gogh
studiował w samotności twarze i takie jak jego przekonanie
że na Ziemi warto być tylko Chrystusem albo malarzem
trzeba więcej niż upór z jakim zbiegają się okoliczności
żeby uruchomić taką wrażliwość która to miasto zmusi
żeby się przede mną otworzyło żeby cię dla mnie odnalazło
w wewnętrznej kieszeni płaszcza w samolubnym skupieniu
trzeba by przebyć wszystkie osiem ścieżek nie oglądając się


wąska dłoń o długich palcach zatrzymana na klamce
 - opór jest właściwością materii martwej i fałszywe ciepło

na północ stąd miasto paruje i stygnie
wystawiając na pokuszenie twoje ślady
czułe i wyraźnie zamknięte
sugeruje mi odejść w przeciwnym kierunku






wyśmienity 4 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
tomasz 15 lipca 2009, 00:45
oo. genialne momentami. pierwszy wers powinien przejsc do kanonu najlepszych sformulowan poetyckich. wyszedl drogiej pani wiersz oj wyszedl.
Michał Domagalski
Michał Domagalski 15 lipca 2009, 10:08
Bardzo dobry. Miło było poczytać.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 lipca 2009, 17:05
przeniosłabym "studiował" do wersu Van Gogha, myślę, że taka przerzutnia brzmiałaby lepiej.

"na Ziemi warto być tylko Chrystusem albo malarzem" - coś w tym jest, chociaż są jeszcze wariaci.
tomasz 16 lipca 2009, 11:17
no publikujemy.
allelujacon
allelujacon 16 lipca 2009, 11:57
Bardzo mi się podoba, jest tu kilka naprawdę fajnych fraz, jest klimat, tajemnica i świetny tytuł. Jedyne co mi przeszkadza, to zbyt często (msz) powtarzające się "żeby", ale to akurat drobiazg.
pozdrawiam!
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 18 lipca 2009, 21:19
:)
przysłano: 14 lipca 2009 (historia)

Inne teksty autora

nieporodzenie
Kasia Czyżewska
dom
Kasia Czyżewska
***(przechyliła się)
Kasia Czyżewska
***
Kasia Czyżewska
notatki z separacji
Kasia Czyżewska
notatki z wizji lokalnej
Kasia Czyżewska
notatki z astronomii
Kasia Czyżewska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca