(a we wszystkich świętych Tańka się zapomniała
i piła wódkę
siedzi teraz w rogu izby i śpiewa
cichutko)
Miszeńka Miszeńka
ty masz oczy takie że wszystkie panny boso by
boso by za tobą
a ty mnie
czarną owcę
…
Misza blady jak flaga nieistniejącego państwa
Misza - do połowy masztu
spisany protokół
…
Tańka
mała czarna jagoda
ćma
na wsi gadają
że kiedy całuje język maluje
na niebiesko
jak zimna woda
a ty mnie czarną poprowadź
ja za tobą Miszeńka w ogień
ja za tobą
do tego lodu
…
Tańka Tańka
w rogu
śpiewa cichutko a za sobą cień kładzie
Miszeńka
Tańce podaje ręce
z drugiej strony
czemu by nie zatańczyć kiedy nie czeka nic więcej
…
Tańka Tańka
czarna jagoda
na wsi gadali
taka uroda
aż żal
…
(a we wszystkich świętych Pietia się zapomniał
i pił wódkę)
…
Tańka Tańka czarna jagoda
późny listopad
niepokój
i niepogoda
na wsi śpiewają
Kasia Czyżewska
Kasia Czyżewska
Wiersz
·
22 stycznia 2010