Małgosia. zdejmij ze mnie

Kasia Czyżewska



i nie wiem dlaczego byłam przekonana
że nie masz żony
że wieczory spędzasz
zupełnie samemu zdejmując ubranie

ze sznura
wokół bioder położonej na północnym niebie
Kasjopei
nic nie wynika dla mojej z tobą mlecznej drogi

(poza przerwanym połączeniem
głuchym
tu
tu
w słuchawce

szczerbatym uśmiechem
trzyletniego ciała oddzielonego ode mnie bólu)
 

Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska
Wiersz · 22 stycznia 2010
anonim
  • Justyna D. Barańska
    "nic nie wynika dla mojej w tobą mlecznej drogi" - na pewno w?
    tu
    tu
    tu
    lubię takie pisanie, choć mimo wszystko wydaje mi się różne od tego, które zwykle przedstawiasz. tytuł w jakimś nawiązaniu do piosenki o jednej takiej naiwnej?

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    z - dzięki Justyna. a ja lubię tak czasem napisać. nic już nie kombinować. Skojarzenie z Małgosią z piosenki niezamierzone:) ale tez działa.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Rita
    Finał wiersza jakże słodko- bolesny Kasiu.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Tomasz Smogór
    a już myślałem że pójdziesz w stronę realizmu a tu wątek astro-mitologiczny :) Ciekawe.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    Rito - finały tak się jakoś ostatnio przedstawiają.
    Tomku - realizmu magicznego poszukuję:)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    Fajnie z tą mleczną drogą, baśniowo. Choć sytuacja jest raczej daleka od baśni. A w nawiasie boleśnie, nawiasem mówiąc:)

    · Zgłoś · 14 lat
  • born
    Pukasz do drzwi poetyką osiecką - ale to taki zabieg: oswajanie czytelnika. "Nic się nie bój. Będzie jak zawsze. (...)Lepiej chodźmy, bo papieros gaśnie. Niedługo, pan to czuje, będzie rano (...) - potem ktoś to zaśpiewa z chrypką. I już wierzymy. Idziemy, bo lubimy, gdy śpiewają. A tu nagle niespodzianka. Rezygnujesz z polskich lat gomułkowsko - gierkowskich i wchodzisz w Dezyderatę przyprawioną piołunem - najbardziej nadwiślańskim ziołem. I ten telefon, w którego słuchawce pozostaję wciąż zaklęty...
    muszę Ci poszukać osobnej szuflady

    · Zgłoś · 14 lat
  • Karol Ketzer
    pamiętam takie czasy jak to ja pisałem wiersze kosmiczne

    Ganimedes.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    księżyce kiedy słońc. raczej nie pozbędziesz się kosmosu. to dobre czasy były?

    · Zgłoś · 14 lat