Literatura

gdy zapłacze trzydzieści srebrnych liści głodu (wiersz)

Jarosław Baprawski

czasami narasta we mnie ryk
histerycznego tłumu
wtedy wiem

 

w kilku ruchach pióra
mógłbym przebić pocałunek
nie jednego lecz czterech
posłać na szafot

 

co mnie trzyma
pewnie te oczy
pełne kocham

 

bo gdy otarty o nieuniknioną
wypowiedział nie pora
byłem ważny

 

tak teraz siedząc przy stole
pijąc z nim wino i krew
znacząc w sercu
nie boję się

 

posłucham rozkazu


wyśmienity 6 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
calvados
calvados 9 lutego 2014, 09:13
A skąd ta porywczość i ku czemu (komu) skierowana, jeśli wolno mi zapytać, dużo intensywności, ekspresji w tym przekazie... Nie do końca pojmuję skalę gniewu (?) podmiotu
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 9 lutego 2014, 09:37
..raczej to żądza :)
calvados
calvados 9 lutego 2014, 09:47
jak żądza, to wszystko gra :-)
A tu poranny wierszyk z dedykacją, z weną na 2 minuty:
''Cycate anioły wódka na stół
Niebo przysiadło na torsie
Strzepnąłem je zniechęcony
Uśmiech znów zakwitł na gębie'' :-)
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 9 lutego 2014, 10:07
..Pięknie ! :)..lubię takie klimaty!!! :)..może dopisz jeszcze parę zwrotek :)
calvados
calvados 9 lutego 2014, 10:16
Pomyślę, a klimaty idealne na niedzielne poranki...
planna 10 lutego 2014, 16:25
Czytam wiersze Twoje .,Zachwycają.Tak pięknie, poetycko,zrozumiale.
calvados
calvados 10 lutego 2014, 18:28
cdn.
"Zapach piżma na udach
Wzrok spada na piersi
Zawsze za mało pijany
Skazany na brak snu

Ranek wstaje powoli za powiek
Co niedomknięte nocą zostały
Opuszczam ciało wymięte
Wychylam pierwszy kieliszek''

P.K. zgodnie z życzeniem, i na tym koniec nie chcę Ci zaśmiecać komentarzy.
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 10 lutego 2014, 18:40
:)..dobrze ! :)
calvados
calvados 10 lutego 2014, 18:48
nic do poprawienia ? To trzeba go wyciąć.
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 10 lutego 2014, 22:31
Morfeusz mi nie leży :)))
przysłano: 9 lutego 2014 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca