Literatura

taki młody (wiersz)

Jarosław Baprawski

gdy umierał na obczyźnie a włosy czesały mu ćmy
ugniatał w rękach kartkę papieru i podnosił do ust
nikt nie wie ile tam leżał ile noży wibtych miał w bok
zapewne rozpaczał zapadał w sen i wypływał w morze
bez steru ot tak aby dalej od brzegu przylądków i fok

 

w jego oczach płonęły ognie tanczyła salome lub piach
po policzkach spływały łzy bez mrugnięcia powiek
akceptował łyżeczki lodów i odrobiny zioła
wtłaczane w płuca z dziewczęcych

 

ust

 

w końcu wstał
w obcym języku
i mową ciała wydukał
żebym przyniosła wody

 

ogolił się ubrał
wyszedł przed dom
pogłaskał oliwne drzewo
zaczął wspinaczkę do tawerny

 

wszedł
i opadły im szczęki
wniósł na plecach resztki

 

z merlina


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
calvados
calvados 13 czerwca 2014, 10:23
tanczyła - tańczyła
przysłano: 11 czerwca 2014 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca