Literatura

prawda okaże się prawdą? (wiersz)

Jaro

wolny za skromny

 

nieobojętnie przejęty

przesiąknięty paniką dziczy 

każdym świtem gasił światło

 

pierwszy wychodził z klatki

w kapturze chował świeże myśli

na uszach z muzyką 

znikał za rogiem 

 

przystanek czerwony autobus 

zamknięte drzwi

siadał sam

w  końcu tym się odróżniał

wiedział coś więcej

to go bolało

 

podpisana umowa związała mu ręce

nie mógł w życiu się ustawić

 

wolny

 skromnie czeka w kolejce 

na miejsce w Niebie 

 

potem jakoś to zleci

ma nadzieję

ale czy

prawda okaże się prawdą


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
jacentus
jacentus 8 listopada 2015, 21:13
Prawdziwy wiersz człowieka z krwi i kości a nie przeintelektualizowane dywagacje filologa o aspiracjach przynajmniej do Nobla. Osobiście wykreśliłbym pierwsze 3 linijki i zdanie "wolny za skromny" pojawiające się w dalszym ciągu.
Ciekawe czy w Niebie można napić się zimnej wódki?
Pozdr
jacentus
jacentus 8 listopada 2015, 21:16
Jaro przepraszam, chodziło mi o pierwsze 2 linijki i to zdanie o którym wspomniałem...
Michalina z Rotterdamu
Michalina z Rotterdamu 8 listopada 2015, 23:59
oj, widzię jacentus, że z Tobą to będzie sporo tego wykreślania :)
jacentus
jacentus 9 listopada 2015, 08:45
Michalino, możesz przedstawić swoje sugestie. Po to jest ta witryna.
Pozdr
Ir
Ir 9 listopada 2015, 10:07
"w końcu to go odróżniało

wiedział coś więcej

to go bolało"
odróżniało - bolało, ten rym można zredukować..
.np.

siadał sam

tym się odróżniał

wiedząc coś więcej

to go bolało

Dalej może tak:

wolny skromnie czeka w kolejce

na miejsce w Niebie

Początkową wyliczankę :nieobojętny, przejęty, przesiąknięty - ograniczyć do "przejęty"...bo trochę dużo tych "ety".

Nie jest źle.
Pozdrawiam.
Yaro
Yaro 9 listopada 2015, 13:16
Dziękuję .Pozdrawiam ciepło Jarek...
przysłano: 8 listopada 2015 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca