Literatura

Oda do (wiersz)

Alienka

"...takie widzi świata koło, Jakie tępymi zakreśla oczy..." - A. Mickiewicz, "Oda do Młodości"
Wznoszę się! Lecę!
Nad gęsie pióra i pergamin
Nad światy przeszłe, horyzonty
Na skrzydłach stalowych tytanów

Widzę! Widzę jak pierwszy ogień
Już, już, lokomotywy
Buchają pary białe obłoki
Kręcą się tryby maszyny...

Wyżej! - tam! - to poeci!
Wielkie ich myśli, natchnienia
Biegną przez wieki, a czas ich nie zmienia
Tam biegną dzieła - ich dzieci!

Nauko, dodaj mi skrzydła!
Nowe, nieznane światy
Człowiek się czuje samotny
I szuka w gwiazdach - przyjaciół

Nauko, zabierz mnie dalej!
Gdzie słońca nowe, planety
Zabierz tam, gdzie czas sie zatrzyma
O nieskończoność lat świetlnych

W tym świecie fizycznym, z atomów złożonym
Związanym prawami twardo
W tym świecie fizycznym - jeden twór myślący
Tworzy poezję - największy paradoks.

niczego sobie– 12 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 listopada 2001

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca