Literatura

przejrzę (wiersz)

białoczarny

 

chociaż wiem, że potrafisz przede mną

bardzo sumiennie ożywiać przestrzenie

chciałbym ujrzeć  barw świata zdroje

barw świata pięknie ze sobą spojonych

 

chociaż znam twój krok szybki i cichy 

w żółto - niebieskich adidasach 

które twoim marzeniem były od dawna

cały rozpalony zawsze o nich snułeś

 

chociaż z dala czuję oryginalny perfum

i wiem kiedy dłoń twoja miło ciepła 

koleżeńsko spocznie na moim ramieniu

 

chociaż wszystko jest tak prawie oczywiste

będę siedział jak żebrak przy kościele

cierpliwie będę czekał wsłuchany w bezkresy

by nie przegapić czasem uzdrowienia

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Robert noszczyk
Robert noszczyk 20 grudnia 2018, 06:50
wiem, że nie ma takiej zasady, ale prosiłbym o to, aby ktoś, kto wystawia ocenę fatalną lub słabą, dobrze te oceny uargumentował...wiem, że mogę wyłączyć funkcję oceniania ale na razie nie widzę takiej potrzeby
Ir
Ir 20 grudnia 2018, 11:48
Powiesz, że "choć" to zabieg celowy...a mnie on po prostu drażni.
Nie rozumiem natłoku inwersji, czyżbyś myślał, że to dodaje poetyczności utworowi?

"choć wiem, że sumiennie potrafisz przede mną

niezwykle bosko ożywiać przestrzenie"

Msz za wiele dookreśleń, albo sumiennie, albo bosko.......jeśli bosko, to wiadomo, że dokładnie, sumiennie.

"choć znam twój krok szybki i cichy

w niebiesko - żółtych adidasach

co twoim marzeniem od dawna były"

Winno być, "...które twoim marzeniem były od dawna"

Ostatnia strofa wymaga gruntownej przeróbki.
Cały tekst to moim zdaniem wersja warsztatowa.

Kłaniam się.
Robert noszczyk
Robert noszczyk 20 grudnia 2018, 14:00
bardzo dziękuję i chyba ulegnę drobnym przeróbkom...również ślę ukłony
przysłano: 20 grudnia 2018 (historia)

Inne teksty autora

dlaczego...
Robert noszczyk
wróć...
Robert noszczyk
by żyć potrzeba
Robert noszczyk
...
Robert noszczyk
tylko traumy...
Robert noszczyk
nie dane nam było
Robert noszczyk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca