Literatura

Dziwne melodie (wiersz)

Michał Sławski

Szklące życiem oczy nastolatek

radosne krzyki dzieci 

dorosłe zabawy w "kobiecość" i "męskość" 

fascynaci, pasjonaci, hobbyści 

 

To już po za mną

wszystko to omijam 

niczego nie pomijam 

nachalne uśmiechy odchodzą gdzieś 

 

Jeszcze tylko cień nadziei 

na starym zdjęciu 

Jeszcze tylko cień nadziei 

napierdala na wiośle dziwne melodie 

 

Nie będę Stevem Vai'em to wiem 

na scenie już nie pokażę się 

Nic od siebie dać nie mogę 

nawet nie potrafię nie chcieć chcieć

 

Rozhuśtane ambicje 

gonią po pokoju życie i śmierć 

I ten święty, święty, święty 

święty spokój 

 

I tak dzień po dniu 

ciemno jasno, ciemno jasno

Zimno w środku ciężko zasnąć

a może to tylko... kto wie

 

A może to tylko ta kurewska zima

pewnie da się to przetrzymać 

Choć tak źle jeszcze nie było 

pewnie dlatego czerwone światło w głowie 

 

Żaden spec od motywacji tego nie powie

co znaczy czerwone światło w głowie

Nikt z biegaczy się nie przyzna

że czerwone światło każe czekać

 

Zatrzymać się i nie być

Zatrzymać się i nie pomagać

Zatrzymać się i nie przeszkadzać

Zatrzymać się bo nic nie trzeba 

 

Ziemia sama kręci się 

i nie wygania nikogo 

i nadzieja mieszka tu 

i napierdala na życiu dziwne melodie

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 7 lipca 2019, 20:28
Filozoficzny i kulturalny… Z grubej rury ! 5+
przysłano: 7 lipca 2019 (historia)

Inne teksty autora

2:03
Michał Sławski
Stary mnich
Michał Sławski
Aforyzm
Michał Sławski
Dla Ciebie
Michał Sławski
Liceum
Michał Sławski
Michał z konopi
Michał Sławski
Katastrofa
Michał Sławski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca