Literatura

*** (wiersz)

Marzena

 

czy możesz spojrzeć na mnie
oczami mojej matki
patrz jak przytula

siwe włosy do swoich piersi


czy możesz zajrzeć do duszy
wspominając mojego ojca
jego grób odwiedzają inne dzieci


teraz wiem, dlaczego

przeznaczenie daje wybór
pozostawia otwarte
dłonie z siecią błękitnych żył

nic nie wymagam
tylko proszę
pamiętaj o mnie, zanim
 

odpłyną ostatnie łabędzie
a na jeziorze lód skruszy płomień

 

***

 

przeczytaj wiersze, które piszę są jak obrazy

schną na sztalugach płótna mojej duszy

sprzedaję siebie zrzucam szaty

 

chciałam zapomnieć że

na drewnianym krzyżu zasypia Chrystus znużony

cierpieniem, patrzy na ludzi odchodzących w pośpiechu

 

brakuje mi współrzędnych życia

wciąż szukam mapy

 


 

 


dobry 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
marzena
marzena 19 czerwca 2020, 18:39
/WYDZIAŁ VI
Krajowi
Julia Hartwig
14 VIII 1921–14 VII 2017
Życie Julii Hartwig było długie, pracowite, często spokojne, ciekawe,
twórcze, niekiedy tragiczne. Ktoś, kto ją znał, musiał widzieć, że pod
powierzchnią jej pogodnego i eleganckiego sposobu bycia ukrywało
się coś bardzo smutnego. Podobnie działo się w jej wierszach, które
mają z wierzchu jasną barwę i nigdy nie krzyczą, lecz nie brakuje
w nich bólu – chociaż była najdalsza od poetyki wyznania, spowiedzi,
skargi. /

Taka była Julia, chwała jej za poezję i dystans. Ja jestem inna, jestem sobą :-))
marzena
marzena 19 czerwca 2020, 18:40
Konrad dlaczego jest dobry?????????????????????
Napisz, chociaż raz coś NAPISZ !!!!
ogólnie dziękuję, że przeczytałeś :-)
Kazimierz Siłuch
Kazimierz Siłuch 20 czerwca 2020, 07:30
Przeczytałem diękuję pozdrawiam
marzena
marzena 20 czerwca 2020, 09:13
Dziękuję Kaziu, zawsze miło jak jesteś, wiesz o tym.
marzena
marzena 20 czerwca 2020, 11:45
youtu.be/saC7AyalPmc
przysłano: 19 czerwca 2020 (historia)

Inne teksty autora

może dzisiaj
marzena
M
marzena
linie papilarne
marzena
Mendoza
marzena
jaskółki c.d.
marzena
Jaskółki
marzena
– mein schatz
marzena
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca