Literatura

Przed pustą widownią (wiersz)

Kamila Nikuła

 

 

Orkiestra zagrała 

 

ona ręką jak tęcza półokrąg 

zatacza i skreśla 

 

w pas objęta tancerka 

jakby z porcelany była 

 

kręci się cała promienna

 

i tylko uśmiech i spojrzenie 

jakby świat się zapadł w kamerę

 

do punktu lżejszego od rzęsy  

która spadła na policzek

 

wstrzymała oddech widownia 

ani nie drgnie rząd pustych krzeseł 

 

brawa raz jeszcze oklaski są przecież 

 

aby to co powstało na tej scenie

mogło trwać dłużej niż przedstawienie


przysłano: 11 lutego 2021 (historia)

Inne teksty autora

Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Rozmowa z łotrem
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca