Literatura

Rozmowa z łotrem (wiersz)

Kamila Nikuła

 

to był zwykły dzień 

zabrakło 

 

by ktoś dotknął czyjegoś ramienia

by ktoś komuś spojrzał w oczy

może dłużej niż wypada 

zazwyczaj krótko i chłodno

 

bo to był długi dzień

chwila na przystanku

minuty oczekiwania na autobus

wieczność 

 

trzeba jeszcze gdzieś zajrzeć 

kupić coś 

bo zawsze jest coś 

co jest i jak rzecz

zajmuje miejsce w głowie

 

więc to był zwykły dzień

myślę że tak jest 

u ciebie na co dzień

choć fakty i kolejność zdarzeń 

mogą być niezgodne z wyobrażeniem 

 

i kiedy pod koniec dnia

znajduję wiadomość dwa słowa

wtedy uczę się czym jest

 

najwięcej ile można ofiarować

najmniej ile można przyjąć

jak rozmowa łotra z Jezusem na krzyżu 

jedna z najkrótszych 

bo ile mogą powiedzieć sobie

ludzie w agonii

 

rozmowa 

która wymaga największej uwagi


przysłano: 17 lutego 2024 (historia)

Inne teksty autora

Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Poranny
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca