Literatura

Nad wodą (wiersz)

Kamila Nikuła

 

W błękicie złoty klucz 

oddech gałęzi wychodzących z mgieł 

kontur ciała i cieni drzew 

i żółtych liści szum 

 

w kolebce wód śniących 

nad brzegiem tu 

szukasz mojej dłoni 

przykładasz do policzka 

i — płynie przez nas życie 

 

las w czerwieni  

oto schodzące słońce 

w jesienną mozaikę

na zimną posadzkę ziemi

 

jak zarzucony na plecy indiański pled

jak pocałunek w szyję


przysłano: 16 pazdziernika 2021 (historia)

Inne teksty autora

Poeta umarł
Kamila Nikuła
Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca