Literatura

Oj nie płacz już mała (wiersz)

Kamila Nikuła

cztery wiatry z czterech stron 

będą o nas opowiadać jak o wojnach bogów

oj nie płacz już mała 

przecież wiesz że to bajka na sen 

nasze dzieci odpływają w skorupach orzechów 

pod żaglami z zielonych liści 

za siedem rzek i gór też siedem

 

zawsze chciałaś pójść gdzieś 

zobaczyć trochę świata 

 

rwę struny z przykurczem w palcach 

bo właśnie obudziłem się zdjęty z krzyża

czujesz jeszcze ten deszcz po burzy 

i mokrej ziemi płaszcz 

oj nie płacz już 

przetrzyj oczy patrz 

spadają gwiazdy i słońce gaśnie 

morze dnem się odwraca w pustynię 

srebrny piasek na powieki sypie 

 

zawsze chciałaś pójść gdzieś 

zobaczyć trochę świata


przysłano: 16 listopada 2021 (historia)

Inne teksty autora

Poeta umarł
Kamila Nikuła
Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca