Literatura

Czyściec (wiersz)

Kamila Nikuła

 

Te ręce które biły

zostaną odcięte 

te nogi które kopały 

zostaną odjęte 

to serce które mroziło 

nienawiścią i pogardą

będzie wyrwane 

ten język który sączył jad 

będzie wycięty 

te oczy które patrzyły źle

będą wyłupione

 

i będziesz tak siedział 

bez rąk

bez nóg

bez serca

bez języka 

bez oczu

 

bo jak mówi przykazanie 11

nie lekceważ niczego z tego co napisane 

bo on jest sprawiedliwy 

i to też jest miłosierdzie


przysłano: 28 listopada 2021 (historia)

Inne teksty autora

Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Rozmowa z łotrem
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca