Literatura

Na Jowiszu (wiersz)

Kamila Nikuła

 

białe noce na Jowiszu 

odarte z księżyców 

nad szklanką wód unosi się

woń

 

białych kości 

białych pól

 

a tu śnieg 

nad kolejowym mostem  

czarne skrzydła

anioł przysiadł i gra na trąbce 

niebieski jazz 

nocny pociąg do miasta 

oto wjeżdża hetman

 

i już dzwonią na rogatkach  

czerwone światło 

zamknięte morze

 

albo nagła myśl 

że nadlatuje kometa 

z samego końca świata


przysłano: 17 listopada 2022 (historia)

Inne teksty autora

Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Rozmowa z łotrem
Kamila Nikuła
Poranny
Kamila Nikuła
Jego dom nad jeziorem
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca