Literatura

W domu pod numerem dwanaście wojny nie będzie! (wiersz)

A Raskolnikowski

Samogon najlepiej pić pod rosyjską literaturę —
powiedział Wasia. Nie mogłem się nie zgodzić. Więc
wypiliśmy pod Dostojewskiego, Tołstoja, Bułhakowa,
Płatonowa. Podnosiliśmy też pod Puszkina, Bykowa,
Prilepina, Nabokova. Piliśmy za ukochaną Wasi
Jekaterine, za moje i jego zdrowie, za tych, co nie
mogą, za Rosję coby rozkwitała ciut ostrożniej i za
wiele innych... Po czwartej, gdy odpoczywaliśmy jak
żołnierze po bitwie w ciszy, wpadła Jekaterina,
ciągnąc za sobą swoją smutną miłość, poprawiła
zwisające nogi Wasi, przykryła go kocem i pocałowała w
czoło. Wasia jest Ukraińcem, Jekaterina Rosjanką — nie
oglądają telewizji, nie czytają gazet, nie słuchają
radia, po prostu mieszkają razem i się kochają.

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 28 lutego 2023 (historia)

Inne teksty autora

To już ostatni
A Raskolnikowski
W procesie tworzenia
A Raskolnikowski
Jak zejść z linii strzału
A Raskolnikowski
Alkohol
A Raskolnikowski
Romeo i Julia
A Raskolnikowski
W relacji ciała z duszą
A Raskolnikowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca