Literatura

Przeszedł (wiersz)

Kamila Nikuła

 

i jest ten moment 

i tu się zaczyna 

gładka lśniąca noc

roziskrzony ogon komety

wirujące koło w miasteczku

które było śmiechem 

 

zapalają się złote oczy 

w podcieniach krzewów i gałęzi

przemykają przez sztachety

 

i tu się zaczyna 

odstawiona filiżanka 

jak pragnienie 

by za czymś podążyć 

 

jakiś bóg 

wielu imion 

jeśli był

to przeszedł  

to minął


przysłano: 8 lipca 2023 (historia)

Inne teksty autora

Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Rozmowa z łotrem
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca