Literatura

Klątwa (wiersz)

Wislawa Szymborska

Władza możnych nad materią

Umysły spętane przez kapłanów i mędrców

 

 Sfora zwerbowana do służby

 Wszędzie, gdzie ślubuje się posłuszeństwo

Wierni bardziej ikonom niż Stwórcy

Panuje tam, gdzie działa terror: koło tortur, kajdany

 Ci, którzy zdradzili mistrza, ponieśli kary

 Chwalcie pana, psy najemne

 

 Strzegą dygnitarzy, jak gdyby byli państwem

 Ich szpica wystawiona do ataku

 Czuby zakute w stalowe hełmy

 Niby zakon żołnierzy świątyni

 A w piekle wiją się kaznodzieje, ci sędziowie trybunałów

 Tropiący schizmę, pańskie psy 

 

Komando zagłady pochłonęło morze ofiar

I wyznawcy sekty przestępczej spowiadają winy na kolanach

 

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 24 listopada 2023 (historia)

Inne teksty autora

Rab
Arian
Odbicie
Wislawa Szymborska
Nazajutrz
Arian
Babsztyl
Wislawa Szymborska
Na bruk
Konrad
Wywrotka
Arian
Do lemingów
Arian
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca