Literatura

A w noc (wiersz)

Kamila Nikuła

 

 

a w noc 

rozpalony śnieg 

zawiewa przez tory

porzucone wagony

 

a nad nimi wrony

czarne koperty 

bez treści 

zatoczyły krąg 

 

nad rzeką 

pan srebrny 

jak księżyc

poi konia —

biały jego grzbiet 

 

nad rzeką 

pan srebrny 

jak księżyc 

w galopie cień 

 

i patrzy przed siebie 

i patrzy gdzieś

i nikt nie wie dokąd tak gna

pan srebrny jak księżyc 

 

zimna mgła 

z nozdrzy konia 

mrozi wiatr —

 

milczą drzewa 

i twoje skrzypce


przysłano: 5 grudnia 2023 (historia)

Inne teksty autora

Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Rozmowa z łotrem
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca