Literatura

Piosenka wywrotowca (wiersz)

Wislawa Szymborska

Dobre życie.

To, co każdy chce mieć.

Tego właśnie pragną narody.

W biegu mija czas.

Ktoś sieje,

Ktoś inny zbiera żniwo.

Chcesz spokojnego życia.

Kiedy system cię uciska, marzysz o fortunie.

Chwila spokoju w piekielnym mieście.

 Dobre życie.
 Zarabiasz na emeryturę pracując dla innych.
 Na starość powiedzą, że kasa jest pusta.
 Pieprzyć system, wszędzie zdrada i kumoterstwo.
 Niech mądrość zwodzi głupców.
 Kiedy idiota w biurze ci grozi,
 Połaskocz wroga, a on uniesie się w powietrze!
 Balon upadnie na glebę.
   
 Żyj chwilą…

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 26 grudnia 2023 (historia)

Inne teksty autora

Rab
Arian
Odbicie
Wislawa Szymborska
Nazajutrz
Arian
Babsztyl
Wislawa Szymborska
Na bruk
Konrad
Wywrotka
Arian
Do lemingów
Arian
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca