Literatura

Jego dom nad jeziorem (wiersz)

Kamila Nikuła

 

 

jego dom nad jeziorem 

dom nauczyciela

pachnący chlebem

 

na drugim brzegu 

powstają mieszkania 

ze snu cienkie materie

dźwięczą kluczami łabędzi

 

oto biały pies przy nodze 

oto spokój psa który słucha pana

 

i stoiska ze słodyczami 

i słodszy jest tylko śmiech dzieci 

 

ich drobne stopy wytyczają ścieżki 

których nie ma w projekcie architekta

 

 

*

miasto z drugiego brzegu 

jest jak spalona opowieść  

o miejscu narodzin 

 

o miejscu którego nie ma 

na planach projektantów

nowych osiedli


przysłano: 8 lutego 2024 (historia)

Inne teksty autora

Tak nas widzę
Kamila Nikuła
Prom
Kamila Nikuła
Miasto umarłych
Kamila Nikuła
Odpocznienie
Kamila Nikuła
Sto lat
KamilaNikuła
Podróż przez dolinę
Kamila Nikuła
Rozmowa z łotrem
Kamila Nikuła
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca