Literatura

Płomień nad Ukrainą (wiersz)

LydiaDel

 

Sonet

 

 

Nad Ukrainą mrowie smug ognistych,

Miecz Damoklesa czyha, car szaleństwa        

Wymazał z jaźni ślady człowieczeństwa, 

Zasiadł na tronie w galerii przeklętych

 

Puszkę Pandory sam tyran otworzył,

Swym okrucieństwem wstrząsnął całym światem.

Trudno jest wygrać z rosyjskim Goliatem.

Skłócił rodziny, narody podburzył. 

 

Błądzą tłumami za nim smętne dusze 

Dzieci marzących o żołnierskiej sławie. 

Znowu śmiertelne salwy ślą katiusze.

 

Łży propaganda, prawdy nikt nie powie. *

Niechże go nęka nieumarłych klątwa!

Wcześniej czy później świat się wszystko dowie

 

 

 

.* Prawda jest zawsze pierwszą ofiarą wojen i wszelkich konfliktów.

 

 


słaby 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Usunięto 13 komentarzy
przysłano: 11 lutego 2024 (historia)

Inne teksty autora

Mentalny chaos
LydiaDel
moc słów
LydiaDel
Wartość słowa
LydiaDel
Bez słów
LydiaDel
Sens życia
LydiaDel
Nie szukaj mnie
LydiaDel
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca