Literatura

Etapy (wiersz)

LydiaDel

Zasrebrzyły się 
włosy w księżycowym 
blasku, utkwił w myślach 
balast przeżyć, a czas zaczął naglić. 

Kiedyś było wszystko inaczej. 
Beztroskie życie, dni pełne radości.
Przez lata dojrzewał we mnie trend chwili, 
jeszcze nowy, by stać się moim życiowym celem. 
Uniesiona dziewiczością uczuć odważyłam się 
odkrywać nowe ścieżki, co często wiązało się 
z bolesnymi doświadczeniami. 

Nękana przez los nierzadko byłam zmuszona 
ponownie rozważyć, a nawet zmienić 
moją koncepcję życia i odważnie żeglować 
na głębokie wody, ku nowym wybrzeżom. 

Po kilku lekkich ciosach uderzyło mnie 
przeznaczenie ponownie, ale za to z pełną siłą. 
Uległam w tym w momencie, aby móc dalej żyć.
Obowiązek wymagał tego kroku. 

Z biegiem czasu uspokoiły się fale życiowe, 
tak przynajmniej myślałam, aż nagle, 
całkowicie niespodziewanie odezwała się Tyche. 
Wtedy zdałam sobie sprawę, że nadszedł czas, 
aby pogodzić się z losem. 
Zauważyłem, że czasy się zmieniły, przynajmniej dla mnie. 
Jestem powolniejsza w działaniu i myśleniu, 
za to bogatsza w doświadczenie. 
Pomyślne wykonanie najprostszych zadań 
zajmuje mi coraz więcej czasu.
Natomiast w przerwach regeneracyjnych odwrotnie;
biegnie z zawrotną szybkością.
Nauczyłam się celebrować codzienne czynności. 
Przy śniadaniu rozkoszuję się ciepłą filiżanką
kawy w sztywnych palcach, odkrywam nowe 
zapachy, które wcześniej wcale dla mnie 
nie istniały. 
Za każdym razem jest to nowe przeżycie. 
Z biegiem czasu nawet samotność stała się 
bardziej znośna. 
Nie, ja ją po prostu polubiłam.
Lecz dzisiaj znów wszystko się zmieniło. 
To, co było, jest już wczoraj. 
Nie, nie zapomniane, wręcz przeciwnie, 
gdyż każdy nowy dzień uszczęśliwia mnie 
i jest mi cenny, dlatego żyję w teraźniejszości.


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
LydiaDel
LydiaDel 29 sierpnia 2024, 08:46
Mithril i Arian, świetna para. Cieszy mnie, że moje teksty nie są wam obojętne. Pozdrawiam serdecznie.
Arian
Arian 29 sierpnia 2024, 14:00
Tacy ludzie jak ty, nigdy w życiu się niczego nie nauczą.
Robią tylko nieustanny szum wokół siebie i lament.
LydiaDel
LydiaDel 29 sierpnia 2024, 21:56
Od ciebie nawet mały wiaterek nie zawieje. A więc jeszcze trochę więcej poszumię, bez względu na to, czy ci się to podoba, czy nie.
Usunięto 2 komentarze
przysłano: 28 sierpnia 2024 (historia)

Inne teksty autora

fantazmaty
LydiaDel
świata bieg
LydiaDel
niechcąco
LydiaDel
Letnia miłość
LydiaDel
spełnienie
LydiaDel
Tęsknoty głos
LydiaDel
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca