Literatura

fantazmaty (wiersz)

LydiaDel

fantazmaty 

 

człowieku, odważ się 

zdjąć brzemię
materialnego jarzma 


dostrzeż piękno
w innych wymiarach

gdzie wartości
nie są ułożone w kolejności
od najniższej do najwyższej

 

pozwól, by miłość, empatia
i wzajemne zrozumienie
stały się fundamentem
nowego porządku

 

gdzie samorealizacja
i duchowe bogactwo
staną się codziennym chlebem


gdzie potrzeby fizyczne
będą tylko jednym

z wielu aspektów
naszej egzystencji


odważ się kroczyć 

nowymi drogami 

 

gdzie każda
wspinaczka na szczyt
będzie jednocześnie
zstępowaniem
w głąb 

naszej wspólnej
tożsamości


gdzie ludzkie marzenia
staną się
rzeczywistością
która zmieni
oblicze świata


słaby 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
dafne
dafne 16 września 2024, 11:04
… zły tytuł, ale w wierszu jest sporo mądrego przekazu ( vide trzecia i przedostatnia strofa)
Nie zgodzę się natomiast na rugowanie hierarchii , bo to śliski zabieg; nawet w dobrych uczynkach musimy rozstrzygać, stopniować działanie, by nie „ przedobrzyć”… pozdrawiam miło.
Usunięto 2 komentarze
przysłano: 16 września 2024 (historia)

Inne teksty autora

haiku
LydiaDel
świata bieg
LydiaDel
niechcąco
LydiaDel
Letnia miłość
LydiaDel
spełnienie
LydiaDel
Tęsknoty głos
LydiaDel
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca