Literatura

Letnia miłość (wiersz)

LydiaDel

Sonet

 

Tęsknoty strumień wylewam dziś łzami,

Fale goryczy dręczą serce moje,

Gwiazda nadziei w mrocznych myślach płonie;

Tak pięknie było całe lato z nami.

 

Słońca promienie muskały w uśmiechu

Miłość pojoną falą namiętności,

Jak ptak w przestworzach pełnej ulotności, 

wolną, zachłanną w każdym jej oddechu.

 

Tęsknota duszy jak cień nieustanny

Goni wspomnienia ust zniewalających,   

Wraz z letnim wiatrem uleciał sen barwny;

 

Pozostał posmak tamtych chwil astralnych, 

Twój podarunek - oczu blask figlarny,

Jak letnia miłość - ślad tych dni upalnych.


słaby 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 10 września 2024 (historia)

Inne teksty autora

haiku
LydiaDel
fantazmaty
LydiaDel
świata bieg
LydiaDel
niechcąco
LydiaDel
spełnienie
LydiaDel
Tęsknoty głos
LydiaDel
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca