Wielka jest potęga, która budzi grozę.
Władzy posiada tyle, ile strachu przed nią.
Tyranię mało łączy z ludźmi,
Więcej ma bowiem cech potwora.
Nigdy się nie zmieni w lepszy byt.
Wszystko chce zmienić wokół siebie.
Strawi życie w samolubnej czci,
Budując państwo z urojonych założeń.
Ten, co nie może zapanować nad sobą,
Sięga po władzę nad światem.
Jowisz rządzi nie dzieląc się z nikim.
Władza pożąda tylko więcej władzy.
Namawia stale do heroicznej cnoty.
Albowiem wolności nienawidzi najbardziej.