Literatura

Babsztyl (wiersz)

Wislawa Szymborska

ma obie ręce

dwie nogi

jedną głowę

 

coś w rodzaju kobiety

co gorsze

nie czaruje seksapilem

odpycha jakby była płeć trzecia

 

a to kontrola do kontroli

 

czytelniczka na etacie 

czyta pobieżnie rachunki i paragony

 

przelewa z pustego w próżne

wiąże koniec z końcem

przytyk zrobi bez pardonu

 

więc taka pociecha z próżniactwa

 

że życiem zawisła na słupkach

słabizny z wielkim alleluja

nic ważnego

 

bada świstki w całym obwodzie

zausznica kierownictwa z wyższej półki

 

zaczytane to było w zapisach kasowych

kiedy bokiem wyszła afera na górze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 kwietnia 2024 (historia)

Inne teksty autora

Rab
Arian
Odbicie
Wislawa Szymborska
Nazajutrz
Arian
Na bruk
Konrad
Wywrotka
Arian
Do lemingów
Arian
Bramy Kijowa
Arian
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca