Literatura

prośby telemacha (wiersz)

Hekate

antycznie

prośby telemacha
na marginesie odysei


spójrz synu nestora już na gładkiej toni
eos różana tańczy ku chwale
egidodzierżcy
spod jej stóp pryskają krople
czas mi więc do itaki skierować dzioby
lotnych okrętów

wypuść mnie z objęć
przykryj kielichem skrzydlate bóstwo
już pora
rozkaz sowiookiej córy zeusa jest święty
jak święta jest ziemia ojca mego dziedzina
szarpana przez obcych

muszę działać umysłem przeniknąć nieznane
dorównać temu co mnie spłodził
wiem
ale jak przerwać nić którą snuje
pięknowłosa macierz łucznika zrodzona z piany?
jak zamienić puchar na błysk ostrza?

odepchnij! każ zaprzęgać konie agrobójcy ulej
ostatnie krople wina jak obyczaj każe
przyjacielu
od ciebie zależy moja sława los itaki
i pieśni trwalsze ponoć niż mury z kamienia

odpechnij...! bo z własnej woli
nie odejdę
a obaj wiemy co czeka tych którzy nie udźwigną
wyznaczonej przez bogów zbroicy tytana

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marek Dunat
Marek Dunat 19 kwietnia 2008, 23:31
a gdzież to nam sie panienka podziewała taki szmat czasu ? czy wiadomo panience o Zlocie w Szczyrku ? nie ? to czytać . jakżesz Ty subtelnie mitycznym , klasycznym , itp. światem kusisz. i cóż o wierszu ? no chyba słupka postawię.
estel
estel 20 kwietnia 2008, 10:51
gdzieś Ty była jak Cię nie było? nic, grunt, że wróciłaś, z dobrym wierszem, antycznym pędem i urokiem.
Hekate
Hekate 20 kwietnia 2008, 13:47
aaa, gdzie to ja nie byłam...! ;) Od Hadesu aż po Olimp.
W każdym razie postanowiłam sprawdzić cóż tam na wywrocie słychać i jak na razie troszkę się gubię w tej popkulturowej oprawie strony głównej ;)
Aldona Widłak
Aldona Widłak 20 kwietnia 2008, 16:11
Witam moją ulubioną pisarkę na Wywrocie. A już myślałam, żeś przepadła bez wieści. Dobrze, będzie w końcu co poczytać.
przysłano: 19 kwietnia 2008 (historia)

Inne teksty autora

spaliny
Hekate
Odys
Hekate
wypadek
Hekate
pieta
Hekate
w łazience
Hekate
bezpopielec
Hekate
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca